Een leerling bekijkt de expo Bacongo Limburg

Het museum in de klas

 

Lukt het niet om naar het museum te komen? Dan brengen wij het museum én het Hasseltse erfgoed in de klas.

Met onderstaande buurtboeken of pakketten kan je als leerkracht zelf met je leerlingen aan de slag. 

Lespakketten voor het lager onderwijs

Voor het lager onderwijs bieden we drie pakketten aan:

In 'Hendrik van Veldeke en de middeleeuwen' leren je leerlingen meer over de middeleeuwen aan de hand van de figuur van Hendrik van Veldeke.

Het pakket 'De smaak van de oorlog' neemt je leerlingen mee terug in de tijd, naar de Tweede Wereldoorlog. Ze leren hoe er toen omgegaan werd met voedsel en bakken tot slot zelf oorlogswafels. 

'Mirakels en spektakels' laat je leerlingen kennismaken met de Virga Jesse, haar mirakels en de zevenjaarlijkse feesten. 

Je vindt deze pakketten ook terug op klascement

Buurtboeken: samen met je leerlingen op ontdekking in de schoolbuurt

Met onze buurtboeken verken je, in het kader van omgevingsonderwijs, op een speelse manier samen met je leerlingen uit het derde of vierde leerjaar de schoolbuurt. Welk erfgoed kan je er vinden? Kom je er bezienswaardigheden tegen? Welke weetjes liggen verborgen in de rijke geschiedenis van jouw buurt?

Het buurtboek van jouw wijk neemt je mee doorheen de buurt. Het principe is simpel: trek je wandelschoenen aan en ga samen met je leerlingen naar buiten. In elk buurtboek vind je een stratenplannetje van jouw buurt, het startpunt is jouw school. Als leerkracht kan je zelf je route uitwerken. Is het slecht weer? Geen probleem, want ook vanuit de klas kunnen verschillende opdrachten uitgewerkt worden.

Het buurtboek is bovendien een stickerboek. Je leerlingen verzamelen stickers om het boek te vervolledigen. Hoe je dat precies indeelt, kies je zelf: deel je ze allemaal tegelijk uit? Of per onderdeel? Of laat je jouw leerlingen een opdracht ervoor uitvoeren? Het kan allemaal.

Praktisch

De buurtboeken zijn volledig gratis voor scholen. We brengen de boeken tot in jouw klas. Geen ontvangen? Of wil je er bijbestellen? Stuur dan een mailtje naar hetstadsmus@hasselt.be

Op termijn voorzien we voor alle Hasseltse wijken, waarin een lagere school gelegen is, een buurtboek.

Al beschikbaar:

  • Heilig Hartwijk
  • Catharinawijk
  • Hollands Veld
  • Runkst

Momenteel in opmaak:

  • Centrum Hasselt 
Cover van het buurtboek van Runkst met daarop een illustratie van twee kinderen voor het gerechtsgebouw

Secundair onderwijs

Voor het secundair onderwijs bieden we vijf pakketten aan: 

In drie pakketten speelt Hendrik van Veldeke de hoofdrol: leerlingen van de eerste graad komen meer te weten over jeugdliteratuur over de middeleeuwen. Het pakket voor de tweede graad is geschikt voor het vak geschiedenis (tijdperk: middeleeuwen). Je leerlingen leren meer over het graafschap Loon en de Limburgse geschiedenis. Daarnaast is er ook een deel gewijd aan de romaanse kunst. Met leerlingen van de derde graad verken je ten slotte de middelnederlandse literatuur van Hendrik van Veldeke. 

'Mirakels en spektakels' laat je leerlingen kennismaken met de Virga Jesse, haar mirakels en de zevenjaarlijkse feesten.

Het pakket 'Bacongo Limburg' geeft herinneringen aan Congo en Limburg tijdens de koloniale periode door aan je leerlingen. Ook de eindtermen van het secundair onderwijs geven nu een centrale plaats aan het Belgische koloniale verleden. Er is dus geen beter moment om hier in je klas bij stil te staan en terug te blikken op de Belgische koloniale periode in Congo (1908-1960). Persoonlijke verhalen van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg ontroeren, choqueren, maar zetten vooral aan tot nadenken en tot dialoog. Je kan ook onze gratis expo 'Bacongo Limburg' uitlenen om jouw leerlingen nog beter te laten kennismaken met dit verleden. 

Je vindt deze pakketten ook terug op klascement

Een leerling bekijkt de expo Bacongo Limburg

Breng de expo Bacongo Limburg naar jouw school

Breng een stukje actuele geschiedenis tot leven in jouw klas, met deze expo en bijhorende educatieve pakketten vol getuigenissen en dagboeken, foto’s en films over herinneringen aan Congo en Limburg tijdens de koloniale periode. Persoonlijke verhalen van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg ontroeren, choqueren, maar zetten vooral aan tot nadenken en tot dialoog. Ook in je klas!

Welke impact heeft dat gedeelde verleden vandaag nog? Wanneer en hoe sluiten we dat eigenlijk af? Welke rol hebben Limburgers gespeeld in Congo? En Congolezen in Limburg? Elk individueel perspectief licht een nieuw tipje van de sluier op. We gaan voorbij de nostalgie en zoeken naar het hoe en waarom. Wat zagen we toen? En wat zien we vandaag?

Praktisch:

  • Gratis
  • Educatieve pakketten inbegrepen
  • Voor leerlingen van de derde graad (zowel ASO, TSO als BSO)

  • Sluit aan bij de eindtermen

Ontdek meer over de expo Bacongo Limburg in jouw klas