Anne-Sophie Breysem

Anne-Sophie Breysem: “In Hasselt weten we wat culinair genieten is”

Het bijna misdadig hoge aantal culinaire adresjes in Hasselt is al vaak bezongen. Bijna 40 ervan prijken in de GaultMillau-gids. Ze weten dan ook alle budgetten en types smaakpapillen te bekoren. Op een van die adresjes treffen we smaakmaker Anne-Sophie Breysem aan. Geboren en getogen in Hasselt en vandaag samen met chef-kok in crime Jaume Soler aan het roer van restaurant Ansoler. Maar, dat had ook anders kunnen lopen …

Ansoler 1

“Ik heb een wat atypisch parcours afgelegd”, aldus Anne-Sophie. “Ik kwam uit de richting economie-wiskunde toen ik op mijn achttiende besloot om grafische vormgeving te gaan studeren. Ik zat op kot en kon wel een goede spaghetti maken, maar wilde toch wat variatie in mijn studentenmenu brengen (lacht). Daarom besloot ik om me in te schrijven voor een avondopleiding in de Hasseltse Hotelschool. Zonder verdere ambitie. Toch bleek al vrij snel dat ik dat koken verdacht graag deed. Liever dan mijn studies grafische vormgeving eigenlijk … Ik had me altijd voorgenomen om voor een job te gaan die ik écht graag deed. En dus besloot ik de culinaire weg in te slaan …”

Culinaire snelweg

Snelweg zul je bedoelen. Anne-Sophie besloot haar verdere koksopleiding te combineren met de praktijk. Langzaam groeien? Neen hoor. In die praktijk ging het in 2012 razendsnel richting restaurant Kwizien aan het Jeneverplein, een gastronomisch restaurant met klassiek geïnspireerde keuken. “Na een half jaar werd ik er souschef. Ik werkte er nauw samen met chef Csaba Ignacz, van wie ik ontzettend veel leerde. Maar helaas overleed hij in 2013 heel onverwacht. Een enorme klap. Hoe moest het nu verder?” 

Uitbaters Filip Vanheusden en Marielle Clercx, die gezien hadden hoe Anne-Sophie gegroeid was onder de vleugels van Csaba, besloten om haar naar voren te schuiven als nieuwe chef. Dat bleek een gouden keuze. Want al in 2015 schopte ze het tot Lady Chef of the Year. En dat was niet de enige gastronomische award die haar talent bekroonde. Bovendien wist ze ook de GaultMillau-score hoog te houden en zelfs nog een tikkeltje te verhogen.

De volgende voorzet kwam van … een schoonmoeder. Meer bepaald van de schoonmoeder van chef-kok Jaume Soler. Of Jaume geen zin had om een restaurant te beginnen in het benedengedeelte van haar huis? Dat zag Jaume zeker zitten, op één voorwaarde. Dat Anne-Sophie hem zou vergezellen op dit gastronomische avontuur. Daar had Anne-Sophie wel naar oor naar. “Het was een kans uit de duizend. En die hebben we gegrepen.” Et voilà, Ansoler was een feit. Hier komen de Belgische roots van Anne-Sophie en de Spaanse roots van Jaume sinds 2018 mooi samen op je bord. Haar liefde voor vlees, zijn liefde voor vis. Streekproducten als jenever en speculaas. En een vleugje humor. En dat allemaal in Hasselt, dat spreekt voor zich. 
 

Ansoler 2

Culinaire ring

“Natuurlijk! Als ik uit het raam kijk, zie ik zelfs mijn vroegere middelbare school. En op een boogscheut wandelen vind je de tweewekelijkse markt. Ik zou het niet anders willen. Ik hou van het grote gevoel van samenhorigheid hier in de stad. Tussen de mensen, maar ook tussen de restauranthouders onderling. Hasselt zet ook de schouders onder haar troeven. Neem nu een event als de culinaire ring dat naar aanleiding van de autoloze zondag werd georganiseerd en de kleine ring omtoverde tot een aaneenschakeling van eetadresjes. Of de Hasseltse Jeneverfeesten, dé jaarlijkse hoogmis van het ‘borrelke’, niet alleen voor Hasselaars, maar ook voor heel wat bezoekers. Ja, in Hasselt weten we wat genieten is. Als ik zelf niet in de keuken sta, ga ik trouwens graag langs bij de collega’s in de stad: Pocomatto, Nostalgia, Zes Zinnen, Rosch, en dat zijn er maar een paar … Hier hoef je nooit honger te hebben.” Tot slot nog een tip: “Weet je niet zo goed waar te beginnen? Boek dan zeker eens een culinaire wandeling met gids.” Wie zijn wij om dat tegen te spreken?

Hongertje gekregen? Kijk eens naar het culinaire aanbod op onze website en schuif aan tafel.
 

Share this page: