Titel

Open Tuindagen

Open Tuindagen

Open Tuindagen

Japanse Tuin; Drone

Wist je dat een Japanse tuin een miniatuurvoorstelling van een natuurlandschap is? De Open Tuinda­gen van de Landelijke Gilden zijn de perfecte gelegenheid om het unieke concept van de Japanse Tuin in Hasselt te ontdekken. Dat week­end worden er extra veel, gratis gegidste rondleidingen georganiseerd.

Wat meer? Ook Open Tuindagen viert in 2017 zijn 25ste verjaardag en met het thema ‘Feest in de Tuin’ valt er dus wel wat te vieren!

Speciaal voor deze gelegenheid zal er dan ook een ikebana-tentoonstelling (Japans bloemschikken) in het nieuwe paviljoen te bewonderen zijn. De ikebana tentoonstelling, volgens de Ikenobo school, zal gehouden worden onder leiding van Els Claes, Ikenobo België. De ikebanisten gaan de uitdaging aan te schikken in vazen gemaakt door de studenten keramiek van de Stedelijke Academie van Hasselt.

Waarom hebben we gekozen voor ikebana om 'Feest in de Tuin' te organiseren?

Ikebana is één van de representatieve aspecten van de Japanse traditionele kunsten en brengt leven en respect voor de natuur naar ons toe. De symboliek en de traditie van de vroege bloemenoffers aan Boeddha liggen aan de basis van Ikebana dat doorheen de eeuwen een belangrijk aspect werd van het dagelijkse leven van Japanners, maar ook steeds meer voor mensen uit heel de wereld! Het innerlijk aangesproken worden door de schoonheid van Moeder Natuur in al haar facetten, haar vergankelijkheid, beweegt de mens tot het creëren van iets.

Ikebana zelf betekent ‘de weg van de bloemen’ en duidt op de beleving tijdens het schikken zelf dat van grote waarde is. Het leert je bewust kijken naar en het gebruik maken van de schoonheid van elk plantenelement op zich. Dat maakt dat het in eerste instantie een uitdrukking is van onze gevoelens, met als resultaat een ‘decoratief bloemstuk’. Het zorgvuldig omgaan met het ‘materiaal’ maakt dat lijnvoering en ruimtelijkheid een belangrijke rol spelen in de schikking.

Doorheen de eeuwen ontstaan er verschillende strekkingen (scholen genaamd) met IKENOBO als de grondlegger. Ikenobo is dan ook de stijl die bezoekers tijdens dit prachtige evenement kunnen bewonderen.

Kom op zaterdag 24 juni ook zeker langs om bij het standje van VLACO alles te weten te komen over composteren!

Zondag geniet je dan weer bij een sake tasting van de heerlijke omgeving van de Japanse Tuin. Schrijf hiervoor zeker wel tijdig in via japansetuin@hasselt.be . De sake tasting heeft een bijkomende kost van 25 euro per persoon.

 

  • Speciaal toegangstarief tot de Tuin enkel geldig 24 en 25 juni:
    • €4 voor volwassenen,
    • Kinderen tot 18 jaar gratis.

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Email: