Titel

Origami voor de Vrede

Origami voor de Vrede

Origami voor de Vrede

Japanse Tuin; Origami

6 augustus 2017, 10u-17u

Volgens een oud Japans verhaal kun je van de ergste ziekten genezen als je 1000 kraanvogels vouwt. Na de atoombom op Hiroshima kreeg dit verhaal een extra dimensie: een meisje dat aan de stralingsziekte leed, volgde de legende en hoopte zo op genezing en vrede voor alle kindslachtoffers. Sindsdien zijn kraanvogels, origami en vredeswen­sen nauw met elkaar verbonden.  De Japanse Tuin herdenkt dan ook elk jaar het vallen van de atoombom op Hiroshima op 6 augustus 1945 met een origamiwedstrijd voor het vouwen van kraanvogels.

Wat staat er allemaal op het programma?

1) Origami workshops - 12u; 14u; 16u : er wordt meer uitleg gegeven over de tradities achter origami. Naast de kraanvogel, worden ook enkele andere vormen aangeleerd die elks een aparte culturele achtergrond hebben.   Maximum 10 deelnemers per workshop. Inschrijven via japansetuin@hasselt.be .

2) Optreden van koor 'Keiko's verhaal' - Een verteller vertelt onder begeleiding van een koor en orkest het verhaal van Keiko, een meisje die de atoombom meemaakte.

3) Taiko for Peace Project

Tijdens de Inadani (intensieve drumworkshop) in Nagoya (Japan) groeide de idee om Wereldwijd te Trommelen voor de Vrede. Sinds 2015 heeft Wadaiko Gin no Piyoko, een handvol Belgische taikospelers, met de toestemming van WadaikoTokara (gerenommeerd Japanse drum-ensemble) de creatie Niji Matsuri gebracht tijdens de Internationale Dag van de Vrede in Gent, Antwerpen en Leuven.

Niji Matsuri betekent Regenboogfeest, het symbool voor Vrede en wordt vanaf 2017 uitgebreid naar de Internationale Week van de Vrede. Zo zal bovenop 21 september, ook begin & einde van de Vredesweek in meerdere steden van België een pop up/ flash mob gebeuren. De vrijwilligers van Gin no Piyoko willen met de Japanse trommel (taiko) de aandacht op VREDE vestigen en zo ook hun bijdrage leveren aan Vredelievende projecten... zoals ook op 6 augustus tijdens onze Origami voor de Vrede.

4) Hashi - winkel met Japanse spulletjes. Zij zullen doorlopend ook workshops kraanvogels vouwen voorzien. Meer info over hun shop vind je op www.hashi.be .

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Email: