Titel

Tentoonstelling Roos Van de Velde Japanse Tuin

Tentoonstelling Roos Van de Velde Japanse Tuin

Tentoonstelling Roos Van de Velde

Roos; Lente; tentoonstelling

Met de prachtige ontwerpen van kunstenares Roos Van de Velde voel je je bij een bezoek aan de Japanse Tuin nog dichter bij de natuur dan ooit tevoren. Alle kunstwerken zijn dan ook geïnspireerd op wat er in de buitenlucht te vinden is en wisselen met de seizoenen mee, net zoals in Japan.

Bij deze tentoonstelling ervaar je daarbovenop een mix van spiritualiteit en schoonheid. Het hele jaar door staat er een wensencirkel bij het Shinto-heiligdom waar je jouw wens op een Japans papiertje kan schrijven en achterlaten. Iedere bezoeker, groot en klein, krijgt een wensbriefje met wens in kalligrafie geschreven bij ingang van de Japanse Tuin. Zo kunnen ze hun steentje bijdragen aan het kotodama-ritueel. In de geest van “wabi-sabi” zal deze dan langzaamaan vergaan en een worden met de aarde.

24 maart – 27 mei HARU/LENTE Voel je een met de natuur door de verschillende kleine riten te volgen of geniet van de prachtige stukken en filmpjes die tentoongesteld gaan worden. Natuurthema van deze tentoonstelling zijn uiteraard de bloesems!

29 mei – 2 september NATSU/ZOMER De roos, een echte zomerbloem die je ook kan terugvinden in de naam van onze kunstenares, staat centraal in dit onderdeel van de tentoonstelling. Voor een keer zullen de huisjes van de Japanse Tuin overgenomen worden door de rozen, van de klaproos tot de tsubaki, de Japanse theeroos.

4 september – 31 oktober AKI/HERFST Ook in de Japanse Tuin zijn ze te vinden, de ginkgo biloba, tempelbomen, echte levende fossielen die al miljoenen jaren groeien op deze planeet. Hun wonderbaarlijke vormen staan dan ook centraal in dit herfstgedeelte van de tentoonstelling. Ook in de schijnwerpers staan de mossen, rotsformaties en vloeiende waterlijnen.

Waarom tentoonstellen in de Japanse tuin? ‘Geïnspireerd door de Ginkgo vond In 2015-2016 de solotentoonstelling ‘Ode aan de Ginkgo’ plaats in het jachtpaviljoen van de plantentuin te Meise. Deze installatie verhuisde nadien naar galerij annex bloemenwinkel De Egelantier in Zwevegem waarna Sara me voorstelde om in de Japanse tuin te exposeren. Het contact met de natuur is voor mezelf levensnoodzakelijk , ook in het creatieproces. Ik vind het dan ook belangrijk om bij tentoonstellingen de bezoeker naar plaatsen te brengen waar de voeling met de natuur mogelijk is. Daarenboven ben ik begeesterd door de traditionele Japanse spirit die zowel in mijn biotoop als in vele creaties voelbaar is. Gezien het uitgebreide aanbod aan werken die aansluiten bij de Japanse tradities, werd het eerste voorstel van 1 seizoen al gauw verlengd naar het idee om het hele jaar tentoon te stellen met wisselende installaties volgens de seizoenen.

Het is niet de eerste keer dat mijn werken worden getoond in een Japans kader. Van 1996 tot 2000 realiseerde ik meerdere in situ installaties in oa ‘the Sugimoto house’ in Kyoto waar ik de hele Shinto schrijn kamer inpakte met Ginkgo blaadjes aan transparante draadjes, installaties op tatami met asse en klei, met uniek servies gedekte tafels en met binchotan, de versteende Japanse eik, in de traditionele keuken van het geklasseerde Sugimoto huis. In Four Seasons hotel in Tokyo werd een 25m lange ijstafel gedekt met enkel uniek handgemaakt bone china servies. Voor ‘The Cross Garden Café’ in winkelcentrum Venus Fort Tokyo werkte ik mee aan het ontwerpen van het meubilair, creëerde en installeerde er op maat gemaakte licht -en vaassculpturen in porselein. Nadien werd mijn werk nog veelvuldig gebruikt bij florale exposities in het land van de rijzende zon.

 

De Japanse tuin beschikt over een aantal traditionele gebouwen die gedurende het hele jaar 2018 zullen worden bezield door de artistieke creaties van Roos Van de Velde. De disciplines in Roos ‘werk zijn grensoverschrijdend maar met een duidelijk herkenbare rode draad als signatuur nl. de natuur als onuitputtelijke inspiratiebron. Roos is een natuurwezen in hart en ziel en dat straalt ze uit via de materie in al wat haar omringd . Haar leefwereld is één brok bezielde inspiratie : serviesgoed, vazen, lichtsculpturen, meubilair, schilderijen op handgeschept papier in haar vijver en op gerestaureerde authentieke Japanse kamerschermen, textiel en kleding, juwelen, tuin -en interieurontwerpen, kintsugi lakwerk…een bezige bij die op haar eigen ritme de hemel op aarde creëert. Sensitief voor de schoonheid van het onvolmaakte, vergankelijke en onvolledige, ook wel 'wabi sabi' genoemd waardoor de link met Japan voelbaar is. Die inspiratie vond Roos niet in Japan maar in alle stilte op reis naar haar innerlijke oeroude ziel.

Een deel van haar uitgebreide bone china tafelkunst collectie ‘Perfect Imperfection’ is sinds 2009 in productie en gedistribueerd door Serax en kent nog steeds een wereldwijd succes zowel bij particulier als bij topchefs zoals Gerald Passedat(F) en Sang Hoon Degeimbre(B). Roos creëert ook unieke handgemaakte serviezen op maat voor oa. El celler de can Roca in Girona, Albert Adria’s Enigma in Barcelona, Jean-Georges in New York, Dubai, Japan…

Alle werken van Roos Van de Velde zijn te koop. Wie interesse heeft, stuurt een mailtje naar japansetuin@hasselt.be en/of roosvandevelde@wol.be en wij helpen u verder. Naast unieke kunstwerken in verschillende disciplines, is een porseleinen servies “Perfect Imperfection” in productie door Serax. Verschillende boeken en een aantal kleine items worden te koop aangeboden in de Tuin.

Om meer werken te bewonderen, neem een kijkje op de volgende websites: 
http://www.serax.com/nl/projecten/2027 
http://www.serax.com/nl/nieuws/roos-van-de-velde-de-japanse-tuin-van-hasselt/2613

Japanse Tuin; Roos Van de Velde; Tentoonstelling
Japanse Tuin; Roos Van de Velde; Tentoonstelling
Japanse Tuin; Roos Van de Velde; Tentoonstelling
Japanse Tuin; Roos Van de Velde; Tentoonstelling
Japanse Tuin; Roos Van de Velde; Tentoonstelling

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Email: